Menu
381

Sonnetten voor Laura

Je leven lang blijven zoeken naar en dromen van een onbereikbare liefde en haar nergens kunnen vinden. Het enige wat Petrarca kon doen is het schrijven van prachtige liefdessonnetten. Cees Thissen schreef voor dertien van die sonnetten de muziek, Hans Oosterkamp arrangeerde de muziek en Marjolein Macrander regisseeert de muziektheaterproductie voor 44 koorleden.

Voor hen is een onbereikbare literaire en muzikale liefde realiteit geworden in De Sonnetten voor Laura.

De beroemde Italiaanse dichter Francesco Petrarca (1303 – 1374) wordt op 23 jarige leeftijd verliefd op een zekere Laura. Zijn leven lang zal zij zijn grote, maar onbereikbare, liefde blijven. Hij bezingt zijn liefde in meer dan 300 sonnetten. Als hij 45 jaar is, hoort hij dat Laura in Avignon aan de pest is overleden. Naar aanleiding daarvan schrijft hij sonnet 267, gevolgd door een reeks prachtige gedichten, gewijd aan zijn gestorven geliefde.

De productie ‘De Sonnetten voor Laura’ past geheel in deze sfeer. Het is een brede muziektheaterproductie die zich afspeelt in drie kleine sfeervolle kerkgebouwen, de beschreven ontmoetingsplek tussen beide geliefden. Een goed geauditeerd koor met 45 zangers verbeeldt 'het volk', de getuigen van het liefdesdrama. Het koor, dat zingt in het Oud-Italiaans, wordt begeleid door een klein instrumentaal ensemble met Esther Jansen - harp, Suzanne Groot en Maria Eldering - viool, Mineke Laman - fagot en Rolinka Neerken - klarinet.

Naast het koor zijn er twee dansers, een man, Job Cornelissen, en een vrouw, Franciska Rijken. Zij zijn het liefdespaar en dansen een choreografie die nauw aansluit bij de inhoud van de sonnetten. Tenslotte is er de verteller die de gebeurtenissen in een verhalend kader plaatst.

3Wk4YP10geA

Stichting Muziekprojecten Pablo Neruda

Secretariaat
Berkenhof 14
2105 MH Heemstede

© 2020
info@neruda.nl