Menu
590

Nieuws

Een extra concert in Hoorn!

Margret Wagenaar, directeur van o.a. Cinema Oostereiland, schreef ons:

 

Cynthia Nixon as Emily Dickinson in Terence Davies’ A Quiet Passion (2016)


Als toeschouwer in Haarlem en Bergen was ik ontroerd door het optreden Emily, op liefde en dood.

Wat mij met name trof was het feit dat Emily Dickinson de kans krijgt zich eindelijk te laten horen via de stemmen van de koorleden. Ruimte voor de kracht van de persoon Emily die eenvoudig MOEST uiten wat in haar gedachtewereld leefde.  Zij had geen keus, het moest eruit, als een vulkaan onder druk. Elly de Waard geeft deze onmacht en tegelijkertijd noodzaak heel helder weer in haar introducties tijdens het optreden. 

De gedachten van Emily krijgen via het koor lucht, letterlijk en figuurlijk adem in de stemmen … en dat besef je als publiek. Dat er zoveel jaar na de dood van Emily een prachtige rechtvaardiging is.

Tegelijkertijd was er bij mij het besef dat er ook op dit moment vrouwen/ mensen zijn die worden beperkt op een manier zoals het Emily ten deel viel. Ook dat besef ontroert.

De film A Quiet Passion

Als directeur van Cinema Oostereiland maakte ik in 2016 kennis met Elly de Waard toen de film A Quiet Passion over het leven van Emily Dickinson in release ging. Ik nodigde Elly uit om de film te beoordelen en stelde haar hierbij de vraag of zij vond dat de film recht deed aan de persoon Emily Dickinson. Elly waardeerde de film en verzorgde in 2016 in Hoorn een indringende inleiding.

Combinatie film en optreden

Mijn voorstel aan Stichting Pablo Neruda is om het publiek in Hoorn een combinatie aan te bieden: film en optreden. De film bij Cinema Oostereiland, het optreden in de Oosterkerk in Hoorn in te plannen voorjaar 2019, op 17 maart 2019.

Naar mijn verwachting zal het inzicht in het leven van Emily, dat het publiek via de film krijgt, het besef versterken dat de prachtige stemmen van het koor, de stem van Emily is, eindelijk ruimte krijgend.

Margret Wagenaar

www.cinemaoostereiland.nl

 

 

 

Kaartverkoop

Kaartverkoop

Bestel hier uw kaartjes online!

Volg ons

Om niks te missen

Nieuwsbrief

aanmelden

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Analyse van film A Quiet Passion

Info_inleiding A Quiet Passion.pdf

Stichting Muziekprojecten Pablo Neruda

Secretariaat
Berkenhof 14
2105 MH Heemstede

© 2019
info@neruda.nl