Menu
pablo2

Pablo Neruda

Pablo Neruda

Pablo Neruda (1904-1973), wiens echte naam Neftali Ricardo Reyes Basualto luidt, werd geboren op 12 juli 1904 in Parral in Chili. Zijn vader was spoorwegemployee en zijn moeder, die kort na zijn geboorte overleed, onderwijzeres. De dichter bracht zijn jeugd door in Temuco, waar hij in contact kwam met Gabriela Mistral, het hoofd van de middelbare meisjesschool, met wie hij bevriend raakte. Al op dertienjarige leeftijd begon hij bijdragen te schrijven voor het dagblad La Mañana, waaronder Entusiasmo y Perseverancia -zijn eerste publicatie- en zijn eerste gedicht. In 1920 ging hij voor het literair tijdschrift Selva Austral schrijven onder het pseudoniem Pablo Neruda, een naam die hij aannam ter nagedachtenis van de Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Een aantal van de gedichten die Neruda in die tijd schreef zijn opgenomen in zijn eerst uitgegeven boek: Crepusculario (1923). Het jaar daarop verscheen Veinte Poemas de Amor y Una Canción Desesperada, één van zijn bekendste en meest vertaalde werken. Naast zijn literaire activiteiten studeerde Neruda Frans en pedagogiek aan de University of Chile te Santiago.

Tussen 1927 en 1935 kreeg hij een aantal aanstellingen als Consul, waardoor hij terechtkwam in Birma, Ceylon, Java, Singapore, Buenos Aires, Barcelona en Madrid. In die moeilijke periode schreef hij onder andere de verzameling esoterisch surrealistische gedichten Residencia en la Tierra (1933), die zijn literaire doorbraak betekenden.

De Spaanse Burgeroorlog en de moord op García Lorca, die Neruda goed kende, beïnvloedde hem sterk en leidde tot zijn toetreding tot de republikeinse beweging, eerst in Spanje en later in Frankrijk, waar hij begon te werken aan zijn gedichtenverzameling España en el Corazón (1937). In ditzelfde jaar werd hij teruggeroepen naar zijn geboorteland en in de hieropvolgende periode werd zijn poëzie gekenmerkt door een gerichtheid op politieke en sociale zaken. Doordat España en el Corazón werd uitgebracht temidden van het strijdgewoel van de burgeroorlog had het een enorme impact.

In 1939 werd Neruda benoemd als Consul voor de Spaanse emigratie, standplaats Parijs, en kort daarna tot Consul General in Mexico.

In 1943 keerde Neruda terug naar Chili waar hij in 1945 werd hij verkozen tot senator van de Republiek en lid werd van de Chileense Communistische Partij. Door zijn protesten tegen het neerslaan van een mijnwerkersstaking door president González Videla moest hij twee jaar lang ondergedoken leven in zijn eigen land tot hij er in 1949 in slaagde weg te komen, in eerste instantie naar Parijs.

Daar werd Neruda onmiddellijk opgenomen in het intellectueel bruisende leven van de wereldstad. Zijn poëzie (al in verschillende talen vertaald), zijn uitgebreide internationale kennissenkring, zijn jarenlang politiek engagement en zijn status van politieke banneling bezorgden hem internationale faam.

Neruda reisde nog in 1949 naar de Sovjet-Unie, Polen, Hongarije en Mexico. Overal viel hem de grootste eer te beurt. Er werden dat jaar nog werken en gedichtenselecties uitgegeven in Duitsland, Tsjecho-Slowakije, China, Denemarken, Hongarije, de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie, Mexico, Cuba, Colombia, Guatemala en Argentinië.

In 1950 verscheen zijn ondertussen epos Canto General, eerst in Mexico. In datzelfde jaar nog verschenen er in veel landen edities van, waaronder ook een illegale versie in Chili. Op 22 november ontving hij samen met Pablo Picasso de Internationale Prijs voor de Vrede. Onverminderd bleef Neruda reizen, wat hem in 1952 tot in Peking bracht.

In 1952 verbleef Neruda een tijdlang op Capri in Italië. Hij verbleef daar samen met zijn toen nog verborgen geliefde Matilde Urrutia, een Chileense die hij al in 1943 had ontmoet. Op Capri schreef hij de dichtbundel Las uvas y el viento (die pas in 1954 zou verschijnen). Intussen verscheen anoniem in Milaan een privé-editie van Los Versos del Capitan, een dichtbundel voor Matilde met gedichten die her en der werden geschreven tijdens zijn langdurige ballingschap in Europa. De bundel zou het lange tijd zonder de naam van zijn auteur moeten stellen.

Ondertussen werd in Chili na drie jaar en een paar maanden het arrestatiebevel tegen Neruda ingetrokken. Op 12 augustus 1952 volgde zijn triomfantelijke terugkeer in Chili. Hij vestigde zich in Santiago. In 1953 worden in Chili twee bloemlezingen uitgegeven: Todo es Amor en Poesia Politica. Vooral deze laatste bundel bezorgde de tegenstanders van de dichter opnieuw stof om tegen zijn engagement tekeer te gaan. Op 20 december ontving hij de Stalinprijs voor Vrede. In 1954 verscheen Odas Elementales, waarmee hij zelfs zijn vijanden aangenaam verraste.

Neruda’s oeuvre is buitengewoon omvangrijk. Zijn Obras Completas bijvoorbeeld, dat voortdurend wordt heruitgegeven, besloeg 459 pagina’s in 1951; in 1962 waren het er al 1.925 en in 1968 3.237, in twee delen. Tot de werken van zijn laatste jaren behoren Cien Sonetas de Amor (1959), waarin opgenomen gedichten die opgedragen zijn aan zijn vrouw Matilde Urrutia, Memorial de Isla Negra, een poëtisch werk met een autobiografisch karakter in vijf delen en uitgegeven ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, Arte de Pajáros (1966), La Barcarola (1967), het toneelstuk Fulgor y Muerte de Joaquín Murieta (1967), Las Manos del Día (1968), Fin del Mundo (1969), Las Piedras del Cielo (1970) en La Espada Encendida.

Verdere werken:
Geografia infructuosa (poëzie), El Mar y las Campanas (poëzie), Incitación al Nixonicido y Alabanza de la Revolución Chilena (poëzie), El corazón Amarillo (poëzie), Defectos Escogidos (poëzie), Elegía (poëzie), Confieso que he vivido, Memorias (proza) en Para nacer he nacido (proza).

Pablo Neruda ontving in 1971 de Nobelprijs voor de Literatuur.
Hij overleed in 1973.

Kaartverkoop

Kaartverkoop

Bestel hier uw kaartjes online!

Volg ons

Om niks te missen

Nieuwsbrief

aanmelden

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

pablo.jpg

getekend door Jacinta Schepers, 2015

 

Y donde entonces
soy porque tu eres.
Y desde entonces eres,
soy y somos.
Y por amor sere,
serds, seremos.

En vanaf nu besta ik
omdat jij bestaat.
En vanaf nu besta jij,
besta ik en bestaan wij.
En door liefde zal ik zijn,
zul jij zijn en zullen wij zijn.

Stichting Muziekprojecten Pablo Neruda

Secretariaat
Berkenhof 14
2105 MH Heemstede

© 2021
info@neruda.nl